Fiducia tento týden – poslechová soutěž, dvojvernisáž

Tento týden vás srdečně zveme v pondělí na poslechový večer skladatelské soutěže Prix Russolo , vernisáže v galerii Dole a ve Fotografické galerii Fiducia a vánoční výstavu v galerii Vitrínka, POZOR- úterní Debuty jsou z důvodu nemoci přesunuty na leden. Děkujeme za pochopení.

PONDĚLÍ 4. 12. v 18.00 POSLECHOVÝ VEČER HUDEBNÍ SOUTĚŽE PRIX RUSSOLO

Skladatelská soutěž Prix Russolo ve Fiducii – to nejlepší z akusmatické a elektronické hudby

Od svého vzniku v roce 1979 zkoumá Russolova cena nová zvuková teritoria, jejichž brány svým mezioborovým zkoumáním otevřel skladatel, malíř a metafyzik Luigi Russolo (1885–1947). Pozdější klíčový aktér hudebního obrození 20. století se v roce 1913 proslavil manifestem Umění hluku, v němž rozvíjí myšlenku, že všechny zvuky, zejména ty z průmyslových hájemství, mají pevné místo v hudebním všehomíru. Svou teorii Russolo prakticky ilustroval vývojem mnoha zvukových zařízení, jako byly slavné hlučníky intonarumori, russolofon a rané syntetizéry, i kompozičním předznamenáním hlukové, elektronické a konkrétní hudby. Od prvopočátku Russolo usiloval o dosažení vyšších stavů vědomí prostřednictvím obrazů i zvuků. Ve stejném duchu již po čtyřiačtyřicáté otevírá Prix Russolo svou skladatelskou soutěž akusmatické a elektronické hudby. Cíl je smělý: zhmotnění ducha, zduchovnění hmoty. Vybraná díla budou prezentována ve dvaceti městech tří kontinentů, o vítězi ročníku spolurozhodne i hlasování publika těchto poslechových večerů. 

ÚTERÝ 5. 12. v 18.00 DEBUTY VOL. 16 – STANJURA, ZHOŘEC
Z důvodu nemoci přesunuto na leden

ČTVRTEK 7. 12. v 17.30 PRVOREPUBLIKOVÉ DĚTSKÉ KNÍŽKY 

Vánoční výstava v galerii Vitrínka

Ve vitrínách na vstupní chodbě Fiducie vám představíme krásné pohádkové knihy vydané do roku 1948 a ilustrované takovými umělci, jako byli Rudolf Mates, Marie Fischerová-Kvěchová či Artuš Scheiner. 

ČTVRTEK 7. 12. v 18.00 DVOJVERNISÁŽ

Rostislav Košťál: Krajina (s babama) ve Fotografické galerii Fiducia

Roel van der Linden: Není třeba vše komplikovat, leccos se zašmodrchá samo od sebe v Galerii Dole

– ROSTISLAV KOŠŤÁL: KRAJINA (S BABAMA) 

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Čtveřici samostatných výstav členů legendární fotografické skupiny Epos ve Fotografické galerii Fiducia uzavírá Rostislav Košťál, který své letošní osmdesátiny aktivně oslavil monstrózní soubornou publikací a řadou výstav, prezentujících především jeho inscenované a divadelní fotografie. Proto jsme se při výběru z jeho archivu rozhodli akcentovat téma krajiny, které doposud zůstávalo v pozadí jeho baladických snímků. Kurátorem výstavy je Pavel Vančát

Výstava potrvá do 24. 1. 2024.

– ROEL VAN DER LINDEN: NENÍ TŘEBA VŠE KOMPLIKOVAT, LECCOS SE ZAŠMODRCHÁ SAMO OD SEBE

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Holanďan Roel Jeroen van der Linden (nar. 1982) je malíř, který dlouhodobě žije v České republice. Staleté kořeny jeho rodiny jsou však, v tehdy koloniální, Indonésii. Malířství je pro něj otevřené pole pro různé obrazové strategie, k čemuž má ovšem také perfektní řemeslné dispozice. Ty se stejně dobře vypořádají s hladkou realistickou malbou jako s různými fázemi abstrakce. Tendují přitom k symbolickému či postsurrealistickému vyznění a také k postkonceptuálním zásahům. Kurátorem výstavy je Martin Dostál