Dokument o pohnuté historii ostravské ikony: Ostravice-Textilie

Fiducia připravila další dokument v rámci cyklu Ostravské kulturní stopy, tentokrát věnovaný ostravské architektonické ikoně Ostravici-Textilii a její pohnuté historii. 
Existence domu, který se letos po desetiletí chátrání konečně dočkal rekonstrukce díky novému majiteli, byla ohrožena nejen v době nedávné. Na konci druhé světové války byla stavba zasažena bombou. V padesátých letech 20. století město plánovalo zbořit většinu domů na Smetanově náměstí včetně Ostravice-Textilie a vytvořit velké náměstí s novými domy. V roce 2000 byla Ostravica-Textilia ohrožena nepovolenou rekonstrukcí, která způsobila zřícení stropů. Po roce 2010 plánovala developerská společnost demolici části objektů a postavení hypermarketu. Posledních deset let o záchranu domu intenzivně usilovali památkáři, odborníci a široká veřejnost, vznikla petice na jeho záchranu a řada aktivit, včetně diskusí i demonstrací. Díky novému majiteli se nyní Ostravica-Textilia konečně dočkala opravy a v roce 2024 zde bude otevřeno kulturně-kreativní centrum s kavárnami a restaurací. 

O pohnuté historii jedné z perel mezi prvorepublikovými ostravskými obchodními domy, ale i o architektuře meziválečných obchodních domů a budoucnosti Smetanova náměstí hovoří Martin Strakoš a Romana Rosová z Národního památkového ústavu, územního pracoviště v Ostravě, a člen Petičního výboru za záchranu celku zvaného Ostravica-Textilia a zakladatel facebookové stránky Módní dům Ostravica-Textilia Michal Šíma. 

Ve filmu najdete řadu unikátních historických pramenů a také časosběrné záběry z rekonstrukce či letecké záběry.

Dokumenty vznikají díky finanční podpoře Statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury a Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, ve spolupráci s Ústavem filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity a Archivem města Ostravy. 

Snímky z cyklu Ostravské kulturní stopy nabízejí řadu zajímavých skutečností a souvislostí, aktuálních či historických záběrů mapovaných míst i unikátních archivních materiálů. Cyklus má velký ohlas, například díl věnovaný historii a diskusím týkajícím se výstavby Nové Karoliny má, přes svou stopáž 60 minut, několik tisíc zhlédnutí. Všechny již natočené dokumenty můžete zhlédnout zdarma na webu spolku Fiducia https://klubfiducia.cz/…py/, na vzdělávací televizi Slezské univerzity LucernaTV a také na sociálních sítích.