Fiducia v lednu

Milí přátelé, jsme rádi, že pro vás můžeme i v roce 2024 připravovat kulturní a vzdělávací aktivity, knihy či dokumenty. Kromě pravidelného kulturního programu bychom letos chtěli pokřtít dvě knihy věnované literární Ostravě, aktuálně pracujeme na druhém dílu. Rádi bychom letos připravili i dalších 5 dílů naší virtuální ostravské kulturní kroniky, jež mají velmi vysokou sledovanost, za což vám moc děkujeme.  Budeme se snažit pro vás připravit také dalších 5 skládaček Ostravských kulturních stezek – první díly byly v loňském roce velice rychle rozebrány a dělali jsme 2x dotisk. Připravujeme také nové projekty, například městské výsadky a pouliční hry pro celé rodiny. 

Aktuálně sháníme finance na letošní rok i na zmíněné projekty a čekáme na výsledky dotačních řízení s tím, že finální rozpočet budeme znát v březnu. Držte nám palce, ať se nám podaří zajistit financování na všechny naše projekty tak, abychom je pro vás mohli zrealizovat v co nejvyšší kvalitě.

Děkujeme, že jste s námi. 

STŘEDA 17. 1. v 17.00 PAVEL VANČÁT A ROSTISLAV KOŠŤÁL: KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY KRAJINA (S BABAMA) 

Výstavou ve Fotografické galerii Fiducia budou provázet kurátor Pavel Vančát a autor Rostislav Košťál.

Rostislav Košťál uzavírá čtveřici samostatných výstav členů legendární fotografické skupiny Epos ve Fotografické galerii Fiducia. Své osmdesátiny aktivně oslavil monstrózní soubornou publikací a řadou výstav, prezentujících především jeho inscenované a divadelní fotografie. Proto jsme se při výběru z jeho archivu rozhodli akcentovat téma krajiny, které doposud zůstávalo v pozadí jeho baladických snímků. Výstava potrvá do 24. 1. 2024.

STŘEDA 24. 1. v 18.00 BARBORA MIKUDOVÁ – MARTIN KUBICA: DOTÝKANÉ OBRAZY

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Setkání malířky Barbory Mikudové a sochaře Martina Kubici patří na první pohled spíše do kategorie náhodných, následujících příklad šicího stroje a deštníku, jež se setkaly na pitevním stole. V přístupu obou autorů lze skutečně nalézt více odlišností než pojítek. Přesto již podruhé v krátké době vstupují do téže řeky a po společné výstavě v pražské The Chemistry Gallery se pokoušejí zkřížit svůj umělecký genofond i v domovské Ostravě. Motivací je jim nejen upřímná snaha o dialog a odmítnutí klauzury jednoho média, ale i zájem o prostor, ať už fyzický nebo mentální, reálný nebo fiktivní. Výsledkem je spolupráce, v níž se instalace Martina Kubici stávají rozšířeným polem hyperrealistických maleb Barbory Mikudové, přičemž stejně jako není jisté, kde v jejich pojetí končí skutečný rám obrazu, není jisté ani to, zdali se spokojí s hranicemi galerie a nebudou expandovat i do přilehlých prostor. Kurátorem výstavy je Tomáš Knoflíček. Výstava potrvá do 22. 2. 2024.

STŘEDA 31. 1. v 18.00 PETRA BAŠNÁKOVÁ SEKERKOVÁ: BORN OF SAND AND SUN

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Zrozen z písku a slunce je fotografický projekt studentky ateliéru Reklamní fotografie UTB o životě beduínů v kontextu izraelsko-palestinského soužití. Soubor představuje pohled na kočovné beduíny v současném Izraeli, citlivé fotografické pohledy do krajiny a nevšední portréty a nalezená zátiší. Studentka Petra Bašnáková pořídila fotografie analogovým fotoaparátem Mamiya na klasický barevný negativ FUJI Portra. Všechny fotografie mají proto specifickou barevnost danou zvoleným materiálem a prostředím pouště. Samotné téma a provedení představuje osobitý autorský počin. Část fotografií pro projekt byla pořízena v rámci programu Erasmus během studijního pobytu na Bezalel Academy v Jeruzalémě. Petra Bašnáková vydala na konci roku 2023 knihu Born of sand and sun v prestižním londýnském nakladatelství Dewi Lewis Publishing, které si její práce vybralo i na základě několika významných ocenění, jako je Ian Parry Scholarship, Sony World Award nebo Slovak Press Photo. Kurátorkou výstavy je Lucie L. Fišerová. Výstava potrvá do 9. 3. 2024.

SBÍRKA POTRAVIN PRO UKRAJINSKÉ UPRCHLÍKY V OSTRAVĚ

Přátelé, pokud máte možnost, pomozte nákupem nebo uspořádejte potravinovou
sbírku ve svém okolí, v práci, ve škole, mezi přáteli. Potraviny pak můžete dovézt do
Fiducie, případně na faru ve Staré Bělé. Je jasné, že mnoho z vás již pomohlo, děkujeme, ale bohužel, aktuálně má mnoho ukrajinských uprchlíků v Ostravě finanční nouzi, chybí potraviny a naše pomoc je stále potřebná!
 
Pokud je pro vás složité nakupovat trvanlivé potraviny a vozit je do Fiducie a je pro vás
lepší přispět penězi, fara má účet, ze kterého kupuje pro Ukrajince jídlo a potřebné
věci: 111729531/0300, VS: 81116. Farnost se dlouhodobě stará o řadu rodin.
Jsou potřeba hlavně trvanlivé potraviny (mouka, těstoviny, rýže, konzervy, kompoty,
sterilovaná zelenina, trvanlivé mléko, cereálie, vakuované uzeniny, sirupy, čaje, káva,
marmelády, ořechy, luštěniny…), částečně i drogerie (hygienické potřeby, zubní pasta,
mýdlo, šampony, jar, krémy, prášek na praní…).
 
Potraviny lze dovézt do Fiducie kterýkoli pracovní den v 10.00–18.00. My poté vždy minimálně jednou měsíčně vše převezeme na farnost, potraviny dáváme rovněž ukrajinským maminkám, které přijdou přímo do Fiducie.

VYDALI JSME DALŠÍ DÍLY OSTRAVSKÝCH KULTURNÍCH STEZEK A SPUSTILI WEB

V roce 2023 jsme pro veřejnost připravili nový edukační projekt, tentokrát jsme jej nazvali Ostravské kulturní stezky. Snažíme se turistům i obyvatelům Ostravy přinést nový pohled na kulturní bohatství Ostravy. S Ostravskými kulturními stezkami můžete objevovat místa, která jsou spojena s významnými osobnostmi ostravské kultury a architektury, ale také se zajímavými místy, přírodními unikáty i událostmi ostravských dějin. Formou krátkých atraktivních textů, přístupných on-line a na tištěných skládačkách, jsme postupně v roce 2023 představili veřejnosti v 5 okruzích to nejzajímavější z ostravské architektury a kultury. Zároveň jsme spustili webovou stránku http://ostravskestezky.cz/, na které najdete skládačky ke stažení, ale i v on-line podobě. Kromě anglické jazykové verze bychom v budoucnu chtěli nabídnout i jazykovou verzi polskou a ukrajinskou. 

Vydali jsme skládačku věnovanou přívozské urbanistické perle z dílny světového urbanisty Camilla Sitteho, stezku po stopách prvního českého starosty Jana Prokeše, stezku po drobných hornických památkách Ostravy. V prosinci jsme vydali stezku věnovanou ostravským stromům mohykánům a stezku věnovanou zajímavým ostravským ženským osobnostem. Skládačky byly dvakrát rozebrány, pro velký zájem děláme dotisky.


Na přípravě skládaček a on-line verze webu a skládaček spolupracujeme s Archivem města Ostravy, Národním památkovým ústavem, Ostravským muzeem, Ostravskou univerzitou, Slezskou univerzitou a infocentrem OSTRAVAINFO!!!, které skládačky/brožurky používá i v rámci práce s průvodci, zároveň pomáhá s distribucí a propagací, včetně sdílení webu. 

Naše mapy ve formátu A4 jsou zdarma k dostání v Antikvariátu a klubu Fiducia a všech pobočkách ostravského infocentra. Můžete si je také stáhnout z našich webových stránek v digitální verzi.

Ostravské kulturní stezky jsou podpořeny dotací Statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Nadací české architektury a MUDr. Davidem Feltlem. 

Tak neváhejte a vydejte se s námi na kulturní výlet po Ostravě a okolí!

NOVÉ DÍLY OSTRAVSKÝCH KULTURNÍCH STOP

Na konci roku 2023 jsme pro vás připravili dva nové snímky naší kulturní filmové kroniky, zaměřené na zajímavá místa, fenomény a osobnosti, spjaté s Ostravou.

Ostravica-Textilia

Dokument o pohnuté historii ostravské ikony. Existence domu, který se po desetiletí chátrání konečně dočkal v roce 2023 díky novému majiteli rekonstrukce, byla ohrožena nejen v době nedávné. Na konci druhé světové války byla stavba zasažena bombou. V padesátých letech 20. století město plánovalo zbořit většinu domů, včetně Ostravice-Textilie, na Smetanově náměstí a vytvořit velké náměstí s novými domy. V roce 2000 byla Ostravica-Textilia ohrožena nepovolenou rekonstrukcí, která způsobila zřícení stropů. Po roce 2010 plánovala developerská společnost demolici části objektů a postavení hypermarketu. Posledních deset let o záchranu domu intenzivně usilovali památkáři, odborníci a široká veřejnost, vznikla petice na jeho záchranu a probíhala řada aktivit, včetně diskusí i demonstrací. Díky novému majiteli se nyní Ostravica-Textilia konečně dočkala opravy a v roce 2024 zde bude otevřeno kulturně-kreativní centrum s kavárnami a restaurací. 

O pohnuté historii jedné z perel mezi prvorepublikovými ostravskými obchodními domy, ale i o architektuře meziválečných obchodních domů a budoucnosti Smetanova náměstí hovoří ve filmu Martin Strakoš a Romana Rosová z Národního památkového ústavu, územního pracoviště v Ostravě, a člen Petičního výboru za záchranu celku zvaného Ostravica-Textilia a zakladatel facebookové stránky Módní dům Ostravica-Textilia Michal Šíma. 

Ve filmu najdete řadu unikátních historických pramenů a také časosběrné záběry z rekonstrukce či letecké záběry.

Ostravský komiks

Ostrava byla od 60. let minulého století jedním z center českého komiksu. Vznikaly či vycházely zde legendární komiksy Rychlé šípy či Výprava ze Sixtie, ale i alternativní komiksy V. Tučapského, Kakalíka, P. Pavlána, M. Jindry, R. Bílka či H. Puchové. Nejzásadnější autory a díla v dalším díle naší ostravské kulturní kroniky shrnuje literární historik Michal Jareš. Autor komiksů Planeta Inspiro, 666 případů komisaře Pinzetty nebo Žena za barem Petr Pavlán zase prozrazuje, jak se k tvorbě komiksů dostal a kdo ho inspiroval.

Snímky z cyklu Ostravské kulturní stopy nabízejí řadu zajímavých skutečností a souvislostí, aktuálních či historických záběrů mapovaných míst i unikátních archivních materiálů. Všechny již natočené dokumenty můžete zhlédnout zdarma na webu spolku Fiducia, na vzdělávací televizi Slezské univerzity LucernaTV a také na sociálních sítích.

Dokumenty vznikají díky finanční podpoře statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury a Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, a to ve spolupráci s Ústavem filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity a Archivem města Ostravy. 

NOVINKY V ROCE 2024

Dvě knihy o literární Ostravě

V roce 2024 pokřtíme dvě knihy o literární Ostravě. Aktuálně pracujeme na knize Ostrava je, když…, jež je autorským dílem literárního historika Pavla Hrušky. Půjde o druhý díl knihy Literární Ostrava 1918–2018, kterou jsme spolu s Ostravskou univerzitou připravovali v rámci projektu NAKI a vydali v roce 2022. Obě knihy bychom rádi představili veřejnosti společně, jakmile vydáme druhý díl.

Na druhé knize Ostrava je, když… pracujeme od roku 2023 – původně mělo jít o drobnou přílohu knihy Literární Ostrava 1918–2018, ale téma se nám během badatelské práce významně rozrůstá pod rukama a vzhledem k jeho atraktivitě i novátorství jsme se rozhodli napsat a vydat v roce 2024 samostatnou knihu, která se dotkne nejrůznějších témat souvisejících s Ostravou a jejím literárním zpodobňováním. Deset esejí literárního historika Pavla Hrušky přinese dosud nepublikované a tematicky mnohdy dosud neprobádané pohledy na Ostravu skrze literární témata, motivy a symboly. Eseje „Nová příroda“, „Haldy“, „Šachty, hutě, robota jak cyp…“, „Zával a jiné životní radosti“, „Ostravské figurky“, „Po našemu (ostravská mluva)“, „Soudružka Ostrava“, „Kořaleční mor“, „Ostrava je, když…“ a „Kaj džas, Ostrava?“ se přitom opírají o tříletý badatelský výzkum týmu Fiducie a Ostravské univerzity, který probíhal v letech 2020–2022. 

Objevujme spolu Ostravu!

Městské „výsadky“ a pouliční hry pro rodiny

V roce 2024 připravujeme nové aktivity pro rodiny – městské výsadky a pátrací hry. Lektoři městských „výsadků“ budou spolu s rodinami objevovat méně známá ostravská místa a pomocí umění budou děti a jejich rodiče/prarodiče učit přemýšlet o městě. Tato netradiční společná aktivita rodinám zároveň umožní navzájem se více seznámit s tím, jak která generace vnímá město a konkrétní místa v něm, co by si kdo na nějaké konkrétní lokalitě přál, proč dané místo působí příjemně nebo nepříjemně a jak vlastně o různých městských místech přemýšlet. Celkem budeme objevovat 5 ostravských míst.

Také pátrací hry nabídnou netradiční způsob poznávání městského prostoru pro rodiny. Na pátracích listech najdou dílčí úkoly, které se vztahují k jednotlivým stavbám, památečním objektům, důležitým událostem v dějinách Ostravy a dílům ve veřejném prostoru. Odpovědi na jednotlivé úkoly budou podle plánku hledat přímo na vybraných místech. Hra bude založena na společném pátrání, objevování a tvůrčím přístupu, což upevní rodinné vztahy a umožní rodinám poznat se lépe navzájem, vést dialog. Prvními lokacemi pro pouliční hry budou Přívoz, Pustkovec a Poruba.