Vernisáž výstavy fotografií Petry Bašnákové

Srdečně vás zveme na vernisáž výstavy fotografického cyklu Born of sand and sun fotografky Petry Bašnákové, výstavu zahájíme ve středu 31.1. v 18:00 za účasti autorky a také kurátorky výstavy Lucie L. Fišerové.

Výstava Petry Bašnákové Born of sand and sun přináší nevšední vhled do života pouštních kmenů současného Izraele – kočovných Beduínů. Namísto efektních cestovatelských nebo reportážních snímků ale představuje
meditativní krajinářské výjevy, nalezená zátiší a nadčasové portréty ne nepodobné malířským obrazům. Jejich vizuální monumentalita je tak v přímém kontrastu s efemérní a proměnlivou podstatou prostředí pouště a života v něm.

Zrozen z písku a slunce je fotografický projekt studentky ateliéru Reklamní fotografie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Část fotografií pro projekt byla pořízena v rámci programu Erasmus během studijního pobytu na Bezalel Academy v Jeruzalémě. Petra Bašnáková vydala na konci roku 2023 knihu Born of sand and sun v prestižním londýnském nakladatelství Dewi Lewis Publishing, které si její práce vybralo i na základě několika významných ocenění, jako je Ian Parry Scholarship, Sony World Award nebo Slovak Press Photo. Kurátorkou výstavy je Lucia L. Fišerová. Výstava potrvá do 9. 3. 2024.