Fiducia program na únor

V únoru pro vás chystáme novou iniciativu – guerillová ptačí krmítka. Proč je důležité celoroční krmení ptáků ve městech? A čím vůbec ptáky správně krmit? Nejen to se dozvíte na první rodinné ptačí dílně v neděli 18. února. Velkým tématem se v posledních letech stává také plánovaná rekonstrukce ostravského hlavního nádraží. Přijďte 29. února na terénní přednášku přímo k nádraží, kde si spolu s historikem architektury Martinem Strakošem a historičkou Romanou Rosovou řekneme více o hodnotě nádraží a jeho okolí i o problematice plánovaných úprav. Čeká nás vernisáž výstavy olomouckého malíře Jakuba Čušky, autorské čtení libereckého básníka a radiofonického tvůrce Pavla Novotného a koncert jednoho z nejvýraznějších mladých českých skladatelů Iana Mikysky. V galerii Vitrínka v únoru představíme umělecké knižní vazby. Připravujeme pro vás rovněž nové díly skládaček Ostravské kulturní stezky, knihu Ostrava je, když… , nové díly Ostravských kulturních stop i nový projekt Městských výsadků a pouličních her, na něž se můžete těšit od jara.

ÚTERÝ 6. 2. v 18.00 PAVEL NOVOTNÝ: PRARADY A JINÉ PÍSNĚ

Uvedení multimediální knihy a autorské „čtení“ s nehudebními nástroji Silvrexem, Žárobednou či Troubelem.

Pavel Novotný (liberecký básník, germanista, překladatel, radiofonický tvůrce) uvede svou multimediální knihu Prarady a jiné písně, která koncem minulého roku vyšla v nakladatelství Protimluv a představuje průřez jeho písňovou tvorbou z let 2002–2022. Autor s sebou vezme i některé ze svých nehudebních nástrojů, například Silvrex, Pružeň, Žárobednu, Europu, Troubel, lakovací pistoli nebo kamení. K mání bude jak nová kniha, tak její limitovaná verze s fyzickými nosiči (CD). V pořadu vystoupí také nakladatel a houslista Jiří Macháček. Jako vědec se Pavel Novotný zabývá literární montáží, akustickou literaturou a také fonickou poezií (nedávno například vydal textově-zvukovou publikaci Česká fonická poezie), do češtiny přeložil mimo jiné poezii Hanse Magnuse Enzensbergera nebo Gerharda Rühma. Pořádáme ve spolupráci s nakladatelstvím Protimluv

STŘEDA 14. 2. v 18.30 IAN MIKYSKA & MOŽNÁ HOSTÉ

Koncert jednoho z nejvýraznějších mladých českých skladatelů

Ian Mikyska patří mezi nejvýraznější mladé skladatele a aktivní organizátory dění v oblasti soudobé a experimentální hudby. Věnuje se ale také překladům poezie a prózy, kompozici a improvizačním projektům v různých žánrech. Jeho práce jsou obvykle v určitém smyslu založeny na zvuku, často propojují několik médií a opakovaně zkoumají souvislosti mezi vnímáním a konceptem, mezi myšlenkami a zážitkem přítomného okamžiku, často poukazují na pomíjivost našeho bytí, ekologická témata, meditativní praktiky a naše každodenní zkušenosti vůbec.

NEDĚLE 18. 2. v 10.00 GUERILLOVÁ PTAČÍ KRMÍTKA

Ptačí dílna pro rodiny ve Fiducii

Téma městské zvěře rezonuje v poslední době ostravskou kulturní krajinou více než dříve. V Galerii PLATO je zvěři věnována aktuální výstava, před její budovou pak stojí vánoční stromeček pro městská zvířátka, na který se létají přikrmovat i různé druhy ptáků. A právě ptactvo je předmětem rodinné dílny ve Fiducii. Guerilla gardening i guerilla knitting už jsou termíny více méně zavedené, my ale představíme pojem nový, guerilla krmítking. Pro ptáky budeme vyrábět vlastní autorská krmítka, něco si povíme o trendu a významu celoročního krmení ptáků ve městech a posléze společně vyrazíme do ulic a krmítky osadíme různá místa v centru Ostravy. Ptačí dílnu pro rodiny ve Fiducii vede Hynek Chmelař.Vstup na dílnu je volný pro všechny zájemce, materiál zajištěn. 

PONDĚLÍ 26. 2. v 17.30 VITRÍNKA VOLUME 8 – UMĚLECKÉ VAZBY
Knižní výstava v galerii Vitrínka ve vstupní chodbě antikvariátu
Vystavíme knihy, jejichž nevšední vazby vytvořili jak významní čeští umělci a knihvazači, jako byl František Bílek či Jenda Rajman, tak anonymní tvůrci. Budete si moci prohlédnout vazby ručně malované, pergamenové či jinak originálně pojaté.  

PONDĚLÍ 26. 2. v 18.00 PONDĚLÍ 4. 3. v 18.00 JAKUB ČUŠKA: OBRAZY A AKVARELY

Vernisáž výstavy v Galerii Dole 

V tvorbě olomouckého malíře Jakuba Čušky (*1989) dominuje procesuálnost v nakládání s médiem malby. Důležitou roli přitom hraje náhoda a improvizace. Ačkoli se na obrazech často objevuje lidská figura, nejde primárně o ni samotnou. Autor ji pojímá spíše jako znak či symbol, jehož prostřednictvím může uvažovat o situaci člověka v současném světě. Stejně dobře se ale dá využít pro introspektivní meditaci. Patrné je to především na akvarelech, které Jakub Čuška vnímá jako své osobité deníkové záznamy. Absolvent ateliéru Malba 4 na Akademii výtvarných umění v Praze (2020) v Galerii Dole představí obě polohy své tvorby.

Výstava potrvá do 2. dubna 2024. Kurátorem výstavy je Martin Mikolášek. 

ČTVRTEK 29. 2. v 18.00 OSTRAVSKÝ HLAVÁK – JAKÝ BYL, JE A BUDE?

Historie, současnost a budoucnost hlavního nádraží a jeho okolí v terénní přednášce Martina Strakoše a Romany Rosové

Ostravské hlavní nádraží je cennou stavbou bruselského stylu a klíčovou vstupní branou do města. Město Ostrava před časem zadalo projektovou přípravu radikální proměny přednádražního prostoru architektonickému ateliéru CASUA architekta Olega Hamana. Ateliér vytvořil několik možných variant řešení, žádná však nemohla potlačit negativní vliv určitých daností, vybraných městem a Správou železnic, včetně plánovaného vyústění podchodů z nástupišť v prostoru pergoly v přednádraží. Uvedené změny zatím zůstávají na papíře a veřejnost o nich příliš neví. Přitom je důležité pojmenovat hodnoty zmíněné lokality, poukázat na kvalitu architektury současné výpravní budovy i přednádražního prostoru a zdůraznit potřebu komplexního řešení celku, včetně hledání vhodného projektu, nejlépe prostřednictvím architektonické soutěže. Propojení výpravní budovy s přednádražím a vyřešení napojení hlavního nádraží na centrum Přívozu představují důležité výzvy pro kvalitu budoucího řešení zmíněné lokality, o níž si budeme na místě povídat s historikem architektury Martinem Strakošem a historičkou Romanou Rosovou z Národního památkového ústavu. Pozor! Sraz u hlavního nádraží.