Dva literární večery, sluchátkový festival, rodinná dílna

Srdečně vás zveme do Fiducie na další akce – v týdnu od 18. března se můžete těšit na první letošní Debuty s mladými spisovateli Jakubem Stanjurou a Antonínem Zhořcem, na besedu s překladatelem Tibetské knihy mrtvých Alexandrem Neumanem, na druhý ročník ostravského sluchátkového festivalu (vystoupí hudebnící Tomáš Knoflíček, Ladbuch, Laboratorium Expiravit, Lukáš Kleberc, Faunus a další), v neděli pak můžete přijít na další rodinnou dílnu s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou.

PONDĚLÍ 18. 3. v 18.00 DEBUTY VOL. 16 – STANJURA, ZHOŘEC
Spisovatelé Jakub Stanjura a Antonín Zhořec v pořadu básníka Romana Polácha
Poznej sám sebe – tato věčná pobídka (i neustávající upomenutí) nad námi bude viset v prvních letošních Debutech. Opět představíme jednoho autora, který již zažil tu radostnou chvíli po vydání první knihy, a spolu s ním tvůrce, jenž prvotinu pomalu vyhlíží. Vystupující spojuje i přes odlišné poetiky zájem o to nejintimnější, často pečlivě skrývané, nebo dokonce vnitřně potlačované, jež hrozí (symbolickým) výbuchem. Jakubu Stanjurovi (*1995) letos vyšla v nakladatelství Host próza Srpny, v níž velmi koncentrovaně a zvláštně cyklicky tematizuje skryté rodinné násilí na dětech, různé formy následné manipulace a její důsledky pro budoucí (racionální) suverenitu oběti. Antonín Zhořec (*2000) se ve svých básních a krátkých prózách rovněž zabývá velmi intimní sebereflexí, vztahovou toxicitou, tělesností prostřednictvím obrazné i textové fragmentarity, výbušné imaginativnosti i konkrétních záznamů. Večerem provází básník Roman Polách. 

ČTVRTEK 21. 3. v 18.00 ČÍM TIBETSKÁ KNIHA MRTVÝCH JE A ČÍM NENÍ…

Beseda s Alexandrem Neumanem, autorem nového překladu Tibetské knihy mrtvých

Kompletní cyklus nauk Bardo Thedol, na západě ne úplně přesně prezentovaný jako Tibetská kniha mrtvých, je považován za jednu z nejvýznamnějších tibetských literárních a filozofických písemností. Obsahuje detailní a přesvědčivé popisy posmrtného stavu (bardo), doprovázené výkladem buddhistických meditací, které mohou zcela proměnit dosavadní zkušenost našeho běžného denního života. Kniha rovněž nabízí rady, jak umírajícím pomoci na jejich cestě, a může být i inspirací k tomu, jak se vyrovnat s bolestnou ztrátou blízkého člověka. Uvádíme v rámci festivalu ProTibet.

SOBOTA 23. 3. v 15.00–22.00 DRUHÝ OSTRAVSKÝ SLUCHÁTKOVÝ FESTIVAL

Tomáš Knoflíček, Ladbuch, Laboratorium Expiravit, Lukáš Kleberc, Faunus a další na festivalu koncipovaném jako „tichý koncert“

Koncept „tichého“ koncertu, recipovaného prostřednictvím sluchátek, proslavil festival Le Placard, který roce 1999 založil pařížský hudebník Erik Minkkinen. Od té doby se tato nomádská, v reálném čase streamovaná akce uskutečnila na mnoha místech po celém světě. V Česku sluchátkový festival inicioval v Praze usazený francouzský hudebník Romano Krzych – první ročník proběhl v roce 2012 v Praze, první ostravský ročník v roce 2018. Pojetí živého a zároveň zcela privátního poslechu hudby (ale třeba i mluveného slova nebo terénních nahrávek) si získalo mnoho příznivců na celém světě – částečně i proto, že produkce nejde jen do sluchátek na daném místě, ale bývá také streamována po internetu. Festival je otevřený nejen posluchačům, ale i účinkujícím, nemá pevnou dramaturgii, pořadí je ponecháno na vystupujících. Každý, kdo chce přispět svým živým vystoupením nebo třeba DJským setem, se může přihlásit, zapojit své vybavení a zahrát (technická omezení daná charakterem sluchátkového festivalu k účasti nicméně předurčují především elektronické a tišší akustické hudební projekty).

K dispozici bude pouze omezený počet sluchátek, doporučujeme si přinést sluchátka vlastní (ideálně i s redukcí na 6,3mm jack). Pořádáme ve spolupráci s A2+. 

NEDĚLE 24. 3. v 10.00 RODINNÝ VÝTVARNÝ ATELIÉR

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou 

V rodinném ateliéru na motivy výstavy malíře Jakuba Čušky budou tvořit děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup je volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně.