Fiducia v květnu

V květnu pro vás chystáme dvě diskuse věnované Ostravě – v jedné se pozvaní odborníci zamyslí nad tím, zda je Ostrava cykloskokanem a městem přátelským pro cyklisty, v druhé vám nabídneme pohled známého popularizátora architektury Osamu Okamury na Ostravu a její současné problémy a přednosti. Do Fiducie přijedou dvě oceňované překladatelky Sylva Ficová a Alice Flemrová, můžete se těšit na dvě vernisáže, terénní přednášku unikátní bučinou v Michálkovicích a další mezinárodní koncert, připravený dramaturgem Martinem Režným. Těšíme se na vás.

2. 5. v 18.00 VIKTOR KOPASZ / DOUBLE TRACK

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

„Při sledování fotografických prací Viktora Kopasze máme šanci si naplno uvědomit, jak provázané je naše vnímání textu a obrazu a do jaké míry stavíme vizuální konstrukce prostřednictvím jazyka. Objevujeme samozřejmé, ale i hluboko zasuté asociace a překvapivě vtipné narativy, vznikající souhrou obrazu a myšleného (předvídaného) slova. Soubor zátiší tematicky vychází z autorova zájmu o lidské stopy v krajině či zvířecí a rostlinné entity, tvarované různými vlivy do zvláštně povědomých forem. Název výstavy pak odráží charakteristický způsob práce se sekvencí, v níž místo významově navazujícího políčka zůstává na první pohled velice podobný motiv. Tato similarita je ovšem pouze výchozí pozicí pro hru s detailními rozdíly a drobnými posuny v kompozicích, materiálech a způsobech zobrazení. Zároveň představuje ideální podmínky pro výskyt generativních fragmentů a zásahů pomocí AI technologií, které Viktor Kopasz do snímků vkládá. Přestože jsou často obtížně rozeznatelné, jejich dvojznačnost balancující na tenké hraně fikce a reality poskytuje široký prostor pro nacházení dalších fyzických, smyslových i etických vazeb.“ 

Michal Jalůvka

Viktor Kopasz (*1973, Kráľovský Chlmec) dnes patří mezi nejzajímavější osobnosti současné fotografie. Jeho dílo je od počátku devadesátých let do současnosti dlouhodobě rozvíjeným experimentem. Fotografie je v Kopaszově pojetí rozvolněným médiem, které proměňoval svébytnými zásahy do fotografického obrazu až ke grafickému výrazu. Výstava potrvá do 14. 6. 2024. Uvede kurátor Michal Jalůvka.

3. 5. v 17.30 OSTRAVA – MĚSTO PRO CYKLISTY?

Odborná diskuse

Existují v Česku města, kde řidiči aut a cyklisté nejsou soupeři, ale fungují společně, podobně jako v Amsterdamu nebo Kodani? Je cyklodoprava v Česku důležitým tématem, který přijímají za své i politici? A jak je na tom s cyklodopravou Ostrava, která loni dostala titul Cykloskokan roku?

O tom si budeme povídat s našimi hosty: 

Michal Šindelář – specialista spolku AutoMat na cyklodopravu, bicyclemind.cz

Břetislav Hanzel -–předseda spolku Ostravou na kole

Josef Laža – dopravní specialista z MAPPA Ostrava

Jan Haruda – politický a kulturní geograf a urbanista ze společnosti SocGeo

Debatou bude provázet architekt Tomáš Čech z architektonické platformy POLYCHROME.

Pořádá spolek Fiducia v rámci cyklu „Architektura – věc veřejná“ ve spolupráci s festivalem PodChod. Pozor, koná se v podchodu pod Frýdlantskými mosty!

6. 5. od 18.30 ANDRIA NICODEMOU & PETR VRBA, FRANTIŠEK HRUŠKA

Koncert hudebnice z Kypru, spoluzakladatele Pražského improvizačního orchestru a zvukového umělce a básníka

Andria Nicodemou je mnohotvárná hudebnice z Kypru, specializující se na vibrafon, improvizaci, interdisciplinární a interaktivní vystoupení. Její hudba bývá charakterizována jako „otevřená hra“, kde pohyb, divadelnost a zvuk jsou stejně důležité. Andria spolupracovala s významnými umělci, jako jsou Anthony Coleman, Ikue Mori, Ingrid Laubrock nebo Joe McPhee, vystupovala na různých místech a festivalech po celém světě. Svoji hudbu vydává mj. na skvělém newyorském labelu Relative Pitch, je spoluzakladatelkou oceňovaného bostonského tria Thread Ensemble a kurátorkou kyperského Breach Festivalu věnovaného volné improvizaci a experimentální hudbě.

Petr Vrba patří mezi nejaktivnější hudebníky na české i mezinárodní scéně neidiomatické improvizace. Hraje na trumpetu, klarinet, synťáky a DIY nástroje. Je spoluzakladatelem (s Georgem Cremaschim) Pražského improvizačního orchestru, členem skupin LyrArkestra+, Škvíry a spoje, The Mond, Poisonous Frequencies (w/ Didi Kern and Tomislav Federsel), Junk & the Beast (w/ Veronika Mayer), NOIZ (w/ Thomas Lehn a Tiziana Bertoncini), Schallschatten (w/ Birgit Ulher) a hrál a nahrával s mnoha dalšími osobnostmi (eRikm, Jérôme Noetinger, Peter Orins, Patrik Pelikán, Axel Dörner, Yan Jun, Pawel Doskocz ad.). 

František Hruška se volně pohybuje mezi špinavým elektronickým dronem a jemně ambientními plochami produkovanými zeįména podomácku sestrojenými nástroji. Do svých vystoupení výrazně zasazuje element světla, který vedle silného vizuálního efektu slouží i pro další ovládání zvukové složky. Výsledná forma tak obsahuje nejen radikální zvuky, ale i zdravou dávku humorně hravé performance.

9. 5. v 18.00 OSAMU OKAMURA: OSTRAVA: MĚSTO PRO KAŽDÉHO?

O problémech a přednostech Ostravy se známým architektem, popularizátorem architektury a autorem oceňované publikace Město pro každého: manuál urbanisty začátečníka

„Podíváme-li se na naše krásné město – Ostravu – je zde vůbec možné mluvit o nějakých problémech? Základními problémy současného města z pohledu městského plánování a urbanismu jsou: monofunkční městské zóny, brownfieldy, suburbanizace, průmyslové parky, řídce osídlená města, smršťující se města, dopravní kolaps, zhoršující se kvalita životního prostředí, zanedbávání veřejného prostoru, gentrifikace a nedostatek dostupného bydlení, privatizace města, prázdné domy, stárnoucí bytový fond a realitní spekulace, nedostatečná nová výstavba, neexistence politického zadání a nedostatek participace. Úvodní provokace má za cíl inspirovat návštěvníka k diskusi a hledání dalších, a ještě lepších řešení.“

Osamu Okamura je architekt zaměřený na zvyšování obyvatelnosti měst a její interpretaci. Přednáší na vysokých školách, byl programovým ředitelem reSITE, mezinárodního festivalu a konference o obyvatelnějších městech, a šéfredaktorem odborného architektonického časopisu ERA21. Od roku 2008 je oficiálním nominátorem Mies van der Rohe Award (Ceny Evropské unie za současnou architekturu). Jeho kniha Město pro každého: Manuál urbanisty začátečníka, ilustrovaná Davidem Böhmem a Jiřím Frantou, byla oceněna DAM Architectural Book Award 2022, jako jedna z 10 architektonických knih roku, a zvláštní cenou mezinárodní poroty Bologna Ragazzi: New Horizons 2021 jako progresivní ilustrovaná kniha pro mládež.

Koná se v rámci cyklu Architektura – věc veřejná.

14. 5. v 18.00 DEBATA S PŘEKLADATELKOU SYLVOU FICOVOU

Literární večer se známou překladatelkou angloamerické literatury

Sylva Ficová se věnuje překladu z angličtiny. Vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde dnes příležitostně přednáší. Je překladatelkou, editorkou a publicistkou na volné noze. Překládá prózu různých žánrů, populárně naučné texty o současných společenských problémech napříč humanitními obory a také poezii, naposledy s Annou Štičkovou básně Gertrude Stein, Amy Lowell a Emily Dickinson v knize Nebyla jen Sapfó (2023) pro nezávislé queer nakladatelství Adolescent. Moderuje Marek Timko.

19. 5. v 15.00 ZA UNIKÁTNÍ BUČINOU NA CHOTĚBUZI

Terénní přednáška botaničky Zdeňky Rozbrojové

Vydejte se s námi po stopách ostravského přírodního klenotu – většině Ostravanů téměř neznámého bukového lesa v Radvanicích, který roste v místech, kde svah klesá z 275 na 245 metrů nad mořem. Počátkem 20. století jej v lesnických mapách majitelů panství rodu Wilczků nazývali Kněžským dolem, s porostem starším 80 let. V současnosti tady najdeme nádherné buky ve věku mezi 80–100 lety. Výskyt bučin (typických spíše pro Beskydy) v nízkých nadmořských výškách na Ostravsku byl dán specifickými podmínkami v takovýchto lokalitách (chladné a vlhké podnebí a dostatečné množství srážek). Dodnes zde nalézáme horské rostliny, například ostřici chlupatou, šalvěj lepkavou, rozrazil horský nebo vrbinu hajní. 

Trasa je dlouhá asi 6 kilometrů, doporučujeme pevnou obuv a oblečení vhodné do terénu. Vycházka potrvá cca 3–4 hodiny. Sraz: zastávka trolejbusu Na Jánské (trolejbus 104, 111).

20. 5. v 18.00 DEBATA S PŘEKLADATELKOU ALICÍ FLEMROVOU

Literární večer s oceňovanou překladatelkou italské literatury

Alice Flemrová se věnuje překladu z italštiny. Vystudovala italianistiku a hispanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde následně působila na Ústavu románských studií. Byla několikrát oceněna v rámci překladatelské Ceny Josefa Jungmanna, v Itálii pak mezinárodní cenou Nina Martoglia za šíření a propagaci italské literatury v zahraničí. Nyní se věnuje také nakladatelské činnosti. Přeložila například prózy i eseje Eleny Ferrante, prózy Paola Sorrentina nebo eseje o literatuře Umberta Eca. Loni vyšla v nakladatelství Meridione kniha jejích novinových sloupků Nejen o koze… Moderuje Libor Magdoň.

27. 5. v 18.00 PAINTING 15+

Vernisáž výstavy Ateliéru mal+by Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v Galerii Dole

Výstava Ateliéru mal+by Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v Galerii Dole v Ostravě počítá s prohlubováním zájmu o tvorbu studentských uměleckých týmů v procesu vzdělávání a o tvorbu jednotlivců, jejichž umělecké přístupy se už objevují a prosazují v rámci rozmanité umělecké scény. Záměrem výstavy je vychylovat pozornost od malířského obrazu ke způsobu jeho utváření a vyzdvihnout citlivost k materiálu a tvořivému procesu. Název výstavy Painting 15+ volně asociuje smysl pro kolektivní vtip a problematiku cenzury a také si klade otázky týkající se rozšiřování možností malířského média do budoucnosti. Výstava potrvá do 30. 6. 2024. Kurátoři: Klaudia Kosziba a Dominik Hlinka.