Fiducia tento týden – mezinárodní koncert, vernisáž, debata

Tento týden vás srdečně zveme na koncert oceňovaných experimentálních a interdisciplinárních umělců z Rakouska, Ameriky, Švédska a ČR, vernisáž výstavy jedné z nejzajímavějších osobností současné fotografie Viktora Kopasze a odbornou debatu Ostrava – město pro cyklisty?, jež se bude konat v rámci festivalu Podchod. 

30. 4. V 18.30 DVĚ MEZINÁRODNÍ DUA ZABELKA / LISK + BRÖNDUM / WRIGHT A NEZNÁMÝ UMĚLEC

Koncert oceňovaných experimentálních a interdisciplinárních umělců

Každé vystoupení dua Zabelka / Lisk je jedinečnou událostí, opírající se o sdílenou důvěru mezi hudebnicemi, respekt k hudbě té druhé a touhu sdílet překvapení a potěšení okamžiku. Mia Zabelka je hudebnice a skladatelka známá svým experimentálním využitím houslí a elektroniky, získala rakouskou cenu za umění 2021 v kategorii „hudba“. Tracy Lisk je bubenice a perkusionistka působící ve Philadelphii v Pensylvánii. Vede soubory bicích nástrojů a pravidelně jezdí jako bubenice na turné po USA a Evropě. 

Lars Bröndum je skladatel a hudebník. V současné době je profesorem hudby na univerzitě v Skövde ve Švédsku. Tři jeho alba byla švédskými nezávislými hudebními producenty oceněna jako nejlepší experimentální album.

Walter Wright (Board Weevil) prostřednictvím kontaktních mikrofonů ozvučuje objekty. Je interdisciplinárním umělcem, jehož praxe zahrnuje počítačové programování, hudbu a video performance. Zaměřuje se na „improvizaci jako způsob přítomnosti ve světě“.

Neznámý umělec – opět půjde o produkci v galerii Dole, kdy tvář a identita vystupujícího zůstane skryta, budeme odkázáni pouze na zvuk a akustiku. 

2. 5. v 18.00 VIKTOR KOPASZ / DOUBLE TRACK

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

„Při sledování fotografických prací Viktora Kopasze máme šanci si naplno uvědomit, jak provázané je naše vnímání textu a obrazu a do jaké míry stavíme vizuální konstrukce prostřednictvím jazyka. Objevujeme samozřejmé, ale i hluboko zasuté asociace a překvapivě vtipné narativy, vznikající souhrou obrazu a myšleného (předvídaného) slova. Soubor zátiší tematicky vychází z autorova zájmu o lidské stopy v krajině či zvířecí a rostlinné entity, tvarované různými vlivy do zvláštně povědomých forem. Název výstavy pak odráží charakteristický způsob práce se sekvencí, v níž místo významově navazujícího políčka zůstává na první pohled velice podobný motiv. Tato similarita je ovšem pouze výchozí pozicí pro hru s detailními rozdíly a drobnými posuny v kompozicích, materiálech a způsobech zobrazení. Zároveň představuje ideální podmínky pro výskyt generativních fragmentů a zásahů pomocí AI technologií, které Viktor Kopasz do snímků vkládá. Přestože jsou často obtížně rozeznatelné, jejich dvojznačnost balancující na tenké hraně fikce a reality poskytuje široký prostor pro nacházení dalších fyzických, smyslových i etických vazeb.“ 

Michal Jalůvka

Viktor Kopasz (*1973, Kráľovský Chlmec) dnes patří mezi nejzajímavější osobnosti současné fotografie. Jeho dílo je od počátku devadesátých let do současnosti dlouhodobě rozvíjeným experimentem. Fotografie je v Kopaszově pojetí rozvolněným médiem, které proměňoval svébytnými zásahy do fotografického obrazu až ke grafickému výrazu. Výstava potrvá do 14. 6. 2024. Uvede kurátor Michal Jalůvka.
 

3. 5. v 17.30 OSTRAVA – MĚSTO PRO CYKLISTY?

Odborná diskuse

Existují v Česku města, kde řidiči aut a cyklisté nejsou soupeři, ale fungují společně, podobně jako v Amsterdamu nebo Kodani? Je cyklodoprava v Česku důležitým tématem, který přijímají za své i politici? A jak je na tom s cyklodopravou Ostrava, která loni dostala titul Cykloskokan roku?

O tom si budeme povídat s našimi hosty: 

Michal Šindelář – specialista spolku AutoMat na cyklodopravu, bicyclemind.cz

Břetislav Hanzel -–předseda spolku Ostravou na kole

Josef Laža – dopravní specialista z MAPPA Ostrava

Jan Haruda – politický a kulturní geograf a urbanista ze společnosti SocGeo

Debatou bude provázet architekt Tomáš Čech z architektonické platformy POLYCHROME.

Pořádá spolek Fiducia v rámci cyklu „Architektura – věc veřejná“ ve spolupráci s festivalem PodChod. Pozor, koná se v podchodu pod Frýdlantskými mosty!