Dvě diskuse o Ostravě – s odborníky na cyklodopravu 3. 5.  a s architektem Osamu Okamurou 9. 5.

Srdečně vás zveme na dvě diskuse o Ostravě – 3. 5. v 17.30 v podchodu na Náměstí Republiky s odborníky na cyklodopravu na téma OSTRAVA – MĚSTO PRO CYKLISTY?, ve čtvrtek 9.5. v 18:00 ve Fiducii s architektem Osamu Okamurou na téma OSTRAVA: MĚSTO PRO KAŽDÉHO? O problémech a přednostech Ostravy si budete moct povídat se známým architektem, popularizátorem architektury a autorem oceňované publikace Město pro každého: manuál urbanisty začátečníka.

3. 5. v 17.30 OSTRAVA – MĚSTO PRO CYKLISTY?

Odborná diskuse. Pozor, koná se v podchodu pod Frýdlantskými mosty!

Existují v Česku města, kde řidiči aut a cyklisté nejsou soupeři, ale fungují společně, podobně jako v Amsterdamu nebo Kodani? Je cyklodoprava v Česku důležitým tématem, který přijímají za své i politici? A jak je na tom s cyklodopravou Ostrava, která loni dostala titul Cykloskokan roku?

O tom si budeme povídat s našimi hosty: 

Michal Šindelář – specialista spolku AutoMat na cyklodopravu, bicyclemind.cz

Břetislav Hanzel -–předseda spolku Ostravou na kole

Josef Laža – dopravní specialista z MAPPA Ostrava

Jan Haruda – politický a kulturní geograf a urbanista ze společnosti SocGeo

Debatou bude provázet architekt Tomáš Čech z architektonické platformy POLYCHROME.

Pořádá spolek Fiducia v rámci cyklu „Architektura – věc veřejná“ ve spolupráci s festivalem PodChod.

9. 5. v 18.00 OSAMU OKAMURA: OSTRAVA: MĚSTO PRO KAŽDÉHO?

O problémech a přednostech Ostravy se známým architektem, popularizátorem architektury a autorem oceňované publikace Město pro každého: manuál urbanisty začátečníka

„Podíváme-li se na naše krásné město – Ostravu – je zde vůbec možné mluvit o nějakých problémech? Základními problémy současného města z pohledu městského plánování a urbanismu jsou: monofunkční městské zóny, brownfieldy, suburbanizace, průmyslové parky, řídce osídlená města, smršťující se města, dopravní kolaps, zhoršující se kvalita životního prostředí, zanedbávání veřejného prostoru, gentrifikace a nedostatek dostupného bydlení, privatizace města, prázdné domy, stárnoucí bytový fond a realitní spekulace, nedostatečná nová výstavba, neexistence politického zadání a nedostatek participace. Úvodní provokace má za cíl inspirovat návštěvníka k diskusi a hledání dalších, a ještě lepších řešení.“

Osamu Okamura je architekt zaměřený na zvyšování obyvatelnosti měst a její interpretaci. Přednáší na vysokých školách, byl programovým ředitelem reSITE, mezinárodního festivalu a konference o obyvatelnějších městech, a šéfredaktorem odborného architektonického časopisu ERA21. Od roku 2008 je oficiálním nominátorem Mies van der Rohe Award (Ceny Evropské unie za současnou architekturu). Jeho kniha Město pro každého: Manuál urbanisty začátečníka, ilustrovaná Davidem Böhmem a Jiřím Frantou, byla oceněna DAM Architectural Book Award 2022, jako jedna z 10 architektonických knih roku, a zvláštní cenou mezinárodní poroty Bologna Ragazzi: New Horizons 2021 jako progresivní ilustrovaná kniha pro mládež.

Koná se v rámci cyklu Architektura – věc veřejná.