Fiducia v červnu

V červnu pro vás chystáme novou poetickou stezku ve věži Nové radnice ve spolupráci s Ostravainfo!!!, nové číslo bulletinu Krásná Ostrava, literární workshopy Živá kniha v rámci ostravské Muzejní noci, kulatý stůl věnovaný budoucnosti Bauhausu a jeho okolí či prezentaci unikátních dokumentů a fotografií proluk v okolí ostravských jatek ve spolupráci s popularizátorem historie Lukášem Gliniarczykem z webu Historická Ostrava. Zapojíme se do festivalu Dny fajne rodiny, pro který připravíme rodinnou dílnu v Husově sadu, představíme ukrajinskou sbírku Archa naděje s pastorem a dobrovolníkem z východní ukrajinské fronty Olegem Tkačenkem a reportérem Českého rozhlasu na Ukrajině Martinem Dorazínem, čeká nás také vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Kromě pravidelných kulturních akcí pro vás chystáme další díly Ostravských kulturních stezek, které začneme postupně vydávat a zveřejňovat online od srpna spolu s terénními přednáškami. Připravujeme také projekt městských výsadků a pouličních her pro rodiny, první městské výsadky nás čekají v létě, na pouliční hry se můžete těšit od září. Pracujeme také na rešerších a natáčení dokumentů Ostravské kulturní stopy, první díl bude věnován vítkovickému nádraží a bruselskému stylu v Ostravě a měl by být zveřejněn v srpnu, celkem letos natáčíme 5 dílů. Kromě dokumentů, jež budou obsahovat cenné snímky a dokumenty,  připravujeme pro školy a pro veřejnost i metodické listy a mikrostudie k dokumentům, první z nich zveřejníme na podzim. 

Přes léto bychom měli finišovat i druhý díl knihy věnované literární Ostravě,  nazvaný Ostrava je, když…oba svazky bychom rádi pokřtili na konci roku spolu se speciálním  literárním týdnem, pořádaným ve spolupráci s dalšímu ostravskými kulturními organizacemi. 

FIDUCIA – ČERVEN

3. 6. v 18.00 FOTOPŘÍBĚHY STARÉ OSTRAVY – VOL. 1: O ČEM VYPRÁVĚJÍ PROLUKY KOLEM JATEK?

Unikátní fotografie, články a dokumenty a zapomenutá zákoutí staré Ostravy v pořadu popularizátora historie Lukáše Gliniarczyka

Ponořte se s námi do fascinujících příběhů, které se skrývají v prolukách kolem ostravských jatek. Víte, že nedaleko Bauhausu ještě nedávno stálo truhlářství? Nebo že se v proluce nedaleko Domu uměníplánovala výstavba luxusního hotelu? Přijďte si poslechnout poutavé vyprávění, prohlédnout unikátnífotografie, články a dokumenty a objevit zapomenutá zákoutí staré Ostravy. Akci pořádáme ve spolupráci s webem Historická Ostrava.

14. 6. v 15.00–18.00 GUERILLOVÁ PTAČÍ KRMÍTKA A HMYZÍ DOMKY

Rodinná dílna v Husově sadu

Přijďte si do Husova sadu v rámci Dnů Fajne rodiny vyrobit guerillová ptačí krmítka a hmyzí domky. Pro hmyz a pro ptáky budeme vyrábět vlastní autorská krmítka, něco si povíme o trendu a významu celoročního krmení ptáků ve městech i o tom, proč se snažit pomáhat hmyzu ve městech. Poté můžete krmítky a hmyzími domky osadit různá místa v centru Ostravy nebo si je odnést na vaše balkony či zahrádky. Rodinnou dílnu povedou Nikola Rácová a Lukáš Kleberc. Vstup na dílnu je pro všechny zájemce volný, materiál zajištěn. V případě deště se dílna koná v klubu Fiducia.

15. 6. v 17.00–22.00 MUZEJNÍ NOC VE FIDUCII

Otevřen bude antikvariát i obě galerie.

Workshopy: 

Živá kniha aneb Zahrajte si s námi kešku v antikvariátu. 

Hravý workshop spojující literaturu s hledáním indicií a vyzývající návštěvníky Fiducie k aktivní účasti při performance v podobě LARPu.  Zvuková a performativní situace v prostoru antikvariátu Fiducia vás vtáhne do děje knih. V krátkých performativních esejích se setkáte s živými literárními postavami z knih různých žánrů. Poznáte, z jakých knih pocházejí? 

Můžete přijít a aktivně se zapojit v těchto časech: 17.30, 18.30, 19.30, 20.30 

Performuje: Nikola Rácová 

Koncept a zvuková instalace: Lukáš Kleberc 

Výprava: Nikola Rácová 

Výstavy a soutěže: 

Kromě workshopu se ve Fiducii můžete těšit také na výstavy, literární soutěže o naše ostravské kulturní mapy a pexesa a na další aktivity. 

17. 6. v 18.00 OLEG TKAČENKO A MARTIN DORAZÍN: ARCHA NADĚJE – SITUACE NA UKRAJINSKÉ FRONTĚ A LIDÉ, KTEŘÍ POMÁHAJÍ
Diskuse s pastorem a dobrovolníkem z východní ukrajinské fronty a reportérem Českého rozhlasu na Ukrajině
Jaká je situace na východní frontě? Jak zde pracují dobrovolníci zachraňující životy stovek civilistů a novináři přinášející zpravodajství z války? To vše se dozvíte v debatě, která kromě jiného představí i sbírku, jejíž výtěžek půjde na vybudování „Archy Naděje“ v Doněcké Ukrajině.


Kaplana Olega Tkačenka, který od počátku války v roce 2014 jako pekař a humanitární pracovník působí ve svém rodném kraji na východní Ukrajině, možná znáte z českých médií, především z reportážíMartina Dorazína v Českém rozhlase. Oleg aktivně pomáhá obyvatelům frontových městeček a vesnic, zásobuje je potravinami i léky a v případě nutnosti je evakuuje do bezpečí. Lidé na frontě žijív nepředstavitelných podmínkách, ve sklepeních a nevytápěných prostorech, ve stresu z náletůa neustálé přítomnosti smrti, jsou často po letech války zlomení, fyzicky i psychicky. Oleg proto zamýšlívybudovat rehabilitační komunitní centrum, které by sloužilo jako přestupní stanice pro evakuované na cestě do normálního a bezpečnějšího světa. Cílem je zachránit co nejvíce životů lidí, kteří jsou ohroženikrutostí války a často na pokraji svých sil. Pořádáme ve spolupráci se spolkem Koridor UA. Více o sbírce zde: https://www.donio.cz/evakuacni-a-rehabilitacni-centrum-na-vychodni-ukrajine

19. 6. v 18.00 CO DÁL S BAUHAUSEM A JEHO OKOLÍM?

Kulatý stůl na téma, které hýbe (nejen) ostravskou kulturní veřejností

Kulatý stůl s pozvanými odborníky, politiky, iniciativami i zástupci veřejnosti o tom, co se bude dít s Bauhausem a okolím od 1. 7. 2024, kdy v něm má být ukončena činnost PLATO-Bauhaus.  Akce je přístupná veřejnosti. Pozor – koná se v Bauhausu. 

20. 6. v 18.00 JIŘÍ HRDINA: SOLARIS, NAKRESLENO SLUNCEM

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

„Někteří lidé, v touze se tu či onam vrátit, vhodí do studny či kašny minci. Já po světě rozmisťuji ,krabičky‘, camery obscury, které mi za použití fotografického papíru a Slunce umožní zůstat. Zůstat s lidmi, s místy i s časem, který neodvratně běží, a zároveň se zaznamená v podobě sluneční dráhy na snímku. Týden, rok, desítky let a vlastně i celý život. I ten by se dal zobrazit na jednom snímku. Od narození až do smrti. Zároveň možnost, jak se seznamovat a komunikovat s lidmi. A tak píšu na různá místa, čekám a těším se. Že krabička odolala (třeba na Lomnickém sedle nejen času, ale také větru, sněhu a ledu) a že se mi vrátí spolu s novými přáteli.“ (z textu autora). Výstava potrvá do 2. 8. 2024. Kurátoři: Roman Polášek a Martin Popelář. 

27. 6. v 18.00 POETICKÝ ATENTÁT VE VĚŽI NOVÉ RADNICE, KŘEST POETICKÉ STEZKY A BULLETINU KRÁSNÁ OSTRAVA

Nejmladší ostravská básnická generace a pestrá směs hostů na literární pouti ostravským konstruktivistickým majákem 

Pořádáme ve spolupráci s Ostravainfo!!! Kvůli omezené kapacitě doporučujeme rezervaci míst na webu ostravainfo.cz nebo přímo na pobočkách. Sraz před Novou radnicí na Prokešově náměstí.