Fiducia příští týden: diskuse o situaci na ukrajinské frontě, kulatý stůl k Bauhausu, vernisáž výstavy

Příští týden vás srdečně zveme v pondělí 17. 6. na diskusi s pastorem a dobrovolníkem z východní ukrajinské fronty Olegem Tkačenkem a reportérem Českého rozhlasu na Ukrajině Martinem Dorazínem, ve středu 19. 6. na kulatý stůl o budoucnosti ostravského Bauhausu a ve čtvrtek 20. 6. na vernisáž výstavy Jiřího Hrdiny ve Fotografické galerii Fiducia.

Podrobnosti:

17. 6. v 18.00 OLEG TKAČENKO A MARTIN DORAZÍN: ARCHA NADĚJE – SITUACE NA UKRAJINSKÉ FRONTĚ A LIDÉ, KTEŘÍ POMÁHAJÍ
Diskuse s pastorem a dobrovolníkem z východní ukrajinské fronty a reportérem Českého rozhlasu na Ukrajině
Jaká je situace na východní frontě? Jak zde pracují dobrovolníci zachraňující životy stovek civilistů a novináři přinášející zpravodajství z války? To vše se dozvíte v debatě, která kromě jiného představí i sbírku, jejíž výtěžek půjde na vybudování „Archy Naděje“ v Doněcké Ukrajině.
Kaplana Olega Tkačenka, který od počátku války v roce 2014 jako pekař a humanitární pracovník působí ve svém rodném kraji na východní Ukrajině, možná znáte z českých médií, především z reportážíMartina Dorazína v Českém rozhlase. Oleg aktivně pomáhá obyvatelům frontových městeček a vesnic, zásobuje je potravinami i léky a v případě nutnosti je evakuuje do bezpečí. Lidé na frontě žijív nepředstavitelných podmínkách, ve sklepeních a nevytápěných prostorech, ve stresu z náletůa neustálé přítomnosti smrti, jsou často po letech války zlomení, fyzicky i psychicky. Oleg proto zamýšlívybudovat rehabilitační komunitní centrum, které by sloužilo jako přestupní stanice pro evakuované na cestě do normálního a bezpečnějšího světa. Cílem je zachránit co nejvíce životů lidí, kteří jsou ohroženikrutostí války a často na pokraji svých sil. Pořádáme ve spolupráci se spolkem Koridor UA. Více o sbírce zde: https://www.donio.cz/…ine

19. 6. v 18.00 CO DÁL S BAUHAUSEM A JEHO OKOLÍM?

Kulatý stůl na téma, které hýbe (nejen) ostravskou kulturní veřejností

Kulatý stůl s pozvanými odborníky, politiky, iniciativami i zástupci veřejnosti o tom, co se bude dít s Bauhausem a okolím od 1. 7. 2024, kdy v něm má být ukončena činnost PLATO-Bauhaus.  Akce je přístupná veřejnosti. Pozor – koná se v Bauhausu. 

Hosté:

Kateřina Ožanová – psycholožka a organizátorka mezinárodní psychologické konference Gestalt fórum

Marek Pokorný – ředitel PLATO Ostrava 

Ilona Rozehnalová – zakladatelka iniciativy Bauhaus končit nemusí!!!

Martin Strakoš – historik umění a památkář

Ondřej Vysloužil – ředitel MAPPA

zástupce Statutárního města Ostravy (v jednání)

Kulatý stůl moderuje architekt Tomáš Čech z architektonické platformy POLYCHROME.

Pořádá spolek Fiducia v rámci cyklu „Architektura – věc veřejná“, za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Nadace české architektury.

20. 6. v 18.00 JIŘÍ HRDINA: SOLARIS, NAKRESLENO SLUNCEM

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

„Někteří lidé, v touze se tu či onam vrátit, vhodí do studny či kašny minci. Já po světě rozmisťuji ,krabičky‘, camery obscury, které mi za použití fotografického papíru a Slunce umožní zůstat. Zůstat s lidmi, s místy i s časem, který neodvratně běží, a zároveň se zaznamená v podobě sluneční dráhy na snímku. Týden, rok, desítky let a vlastně i celý život. I ten by se dal zobrazit na jednom snímku. Od narození až do smrti. Zároveň možnost, jak se seznamovat a komunikovat s lidmi. A tak píšu na různá místa, čekám a těším se. Že krabička odolala (třeba na Lomnickém sedle nejen času, ale také větru, sněhu a ledu) a že se mi vrátí spolu s novými přáteli.“ (z textu autora). Výstava potrvá do 2. 8. 2024. Kurátoři: Roman Polášek a Martin Popelář.