Fiducia tento týden – Sitte a křest ostravské stezky, vernisáž Kurečka, koncert 

Tento týden vás srdečně zveme na oslavu výročí Camilla Sitteho a křest první skládačky z cyklu Ostravské kulturní stopy, na vernisáž výstavy Tomáše Kurečky v Galerii Dole a koncert – čeká nás špičková elektronika i alternativa v dalším z koncertů v dramaturgii Martina Režného.

PONDĚLÍ 17. 4. v 15.00 – SITTE A URBANISTICKÁ PERLA PŘÍVOZ

Křest první skládačky z cyklu Ostravské kulturní stezky a dílna pro děti.

Přijďte s námi oslavit výročí 180 let od narození světového urbanisty Camilla Sitteho na přívozské náměstí, které je jeho slavnou realizací. Pokřtíme první originální skládačku z nového cyklu Ostravské kulturní stezky, věnovanou Sittemu a Přívozu, děti si na výtvarné dílně budou moci vytvořit vlastní zalomenou uličku. Od 16 hodin vás v kostele čeká další program, pořádaný přívozskou farností. 

STŘEDA 19. 4. v 18.00 – TOMÁŠ KUREČKA: ÚDOLÍ 

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Tomáš Kurečka (*1994 ve Frýdku-Místku) absolvoval pražskou AVU v roce 2020 v Intermediálním ateliéru Mileny Dopitové (ještě před tím ale krátce prošel ateliérem Jiřího Surůvky na Fakultě umění Ostravské univerzity a také ateliéry Milana Knížáka a Jiřího Sopka na AVU). Ve své aktuální ostravské prezentaci odkazuje na nejrůznější dobové a historické souvislosti zobrazování. Prostřednictvím kreseb, objektů a jejich konstelací hledá cestu k tomu, jak pro vnímání otevřít „svět pod světem“. Pracuje přitom se symbolikou rituálů, tematizací metamorfózy, ale i s motivy marnosti a pomíjivosti (vanitas). Jejich prostřednictvím se dotýká aktuálních témat, jakými jsou identita, proměna, morálka, sexualita, ale i romantika provázaná se smutkem. 

Kurátor Martin Mikolášek. Výstava potrvá do 31. 5. 2023. 

ČTVRTEK 20. 4. v 19.00 – PHOLO0 /IT/, TEHA(A)NU, LUAN GONÇALVES 

Špičková elektronika i alternativa v dalším z koncertů v dramaturgii Martina Režného.

Za projektem Pholo0 stojí Paolo Possidente, Ital usazený v Berlíně. Hraje na bicí a elektroniku, využívá také zvukové objekty různého druhu, z útržků prchavých melodií vytváří transcendentní zvukové plochy. Dan Nguyen kdysi hrál pod nickem Hledání folk punkové songy, jako Teh(a)nu se pohybuje ve vodách ambientu, noise a industrialu. Luan Gonçalves hraje na kontrabas a basovou kytaru současnou vážnou hudbu, alternativu i jazz. Mezi nejaktivnější skupiny, se kterými hraje, patří Talaqpo, Jungle Debris, Stratocluster nebo Prague Quite Music Collective. Zahraje sólo + duo s Martinem Režným.